Informatie voor gebruikers Brunssum.net

Op deze pagina vindt u informatie voor de abonnees bij Brunssum.net. Onder meer wordt hier beknopte informatie gegeven over het maken van homepages en is hier een verwijzing te vinden naar de pagina, waar de gebruiker zijn account-info kan vinden.
Het belang van een goede virusscanner
Uw account gegevens bekijken en wijzigen
Ontwerp van uw eigen website
Het publiceren van uw pagina's

Het belang van een goede virusscanner
Geregeld worden er nieuwe virussen in omloop gebracht, die zichzelf via e-mail of anderszins via internet verspreiden.
In veel gevallen is het virus verpakt in een bijlage (attachment) bij een e-mail. Zodra de bijlage wordt geopend, is het kwaad eigelijk al geschied. Door het openen wordt het virus gestart en de gevolgen kunnen rampzalig zijn.

Veel virussen proberen zichzelf te verspreiden door bijvoorbeeld op de computer te zoeken naar e-mail adressen, onder meer in adresboeken van Outlook of Netscape. Zonder dat de gebruiker zich ervan bewust is, begint het virusprogramma allerlei mails te zenden met natuurlijk zichzelf als bijlage. Iedereen die dan de bijlage opent start het virus weer en zo gaat de ketting verder. Sommige virussen verspreiden zich op die manier zeer snel.

De virussen brengen vaak wijzigingen aan in de Windows omgeving, waardoor de computer niet meer goed werkt. Geregeld wordt getracht om de harde schijf te wissen of zelfs de computerconfiguratie (BIOS) onbruikbaar te maken.
Niet alle virussen beginnen meteen te werken. Soms wordt er op een bepaalde datum iets gedaan of pas na een bepaalde periode.
Het kan dus zijn, dat er niets aan de hand lijkt, maar dat de computer na enige tijd ineens vreemd doet.

Een goede virusscanner, die geregeld wordt bijgewerkt is dan ook een belangrijke aanvulling, die veel ellende kan voorkomen.

Hoe herken je een virus?
De virussen zijn vaak zo gemaakt, dat ze niet eenvoudig te herkennen zijn, want dan zouden ze immers niet erg effectief zijn. Vaak worden de virussen verstopt of "vermommen" ze zich als een plaatje of een document.
Vaak wordt de aandacht gewekt door bijvoorbeeld te doen alsof er iets te zien is, zoals een foto van een filmster of een leuk spelletje.
In elk geval is het verstandig om heel zorgvuldig om te gaan met e-mail bijlagen. Dus niet zomaar alles aanklikken, maar als je niet zeker weet dat je een bijlage verwacht: er niets mee doen!
Krijgt u een mail van een onbekende, wees dan zeer alert. Vertrouwt u het niet, open de mail dan niet en verwijder hem meteen. Beter een keer een boze mail van een bekende dat u de mail niet beantwoordde, dan een geheel ontregelde computer!

Er zijn diverse goede antivirus programma's die gemakkelijk kunnen worden bijgewerkt.

Enkele links:
Norton Antivirus
Trend Micro
Mc Afee
Sophos

Op deze sites kunt u ook meer informatie vinden over virussen.


Ontwerpen van een website
We geven hier beknopte informatie. Er is op het internet veel te vinden over het maken van een website.

Elk bestand dat HTML code bevat moet bij voorkeur een naam dragen die eindigt in .html of .htm. Het eerste home page bestand moet index.html of index.htm (Let op: kleine letters) heten. Let erop elke pagina een titel te geven.

Zorg ervoor dat verwijzingen tussen pagina's en beelden relatieve padnamen gebruiken. Dat wil zeggen, in hun meest eenvoudige vorm, normale filenamen, zonder directory of schijf aanduidingen.
Type bestandsnamen in kleine letters. Wanneer je bestanden op de server geplaatst worden, zijn grote en kleine letters in referenties en bestandsnamen belangrijk.
Als je alles in kleine letters houdt, dan scheelt dat kopzorgen.

Als je beelden gebruikt, kies dan het meest geschikte formaat (lees: een formaat dat resulteert in de kleinste bestandsgrootte voor een bepaald plaatje).
Als het beeld grote oppervlakken van exact één kleur bevat (synthetische beelden), dan kun je het bestand het beste als gif bestand opslaan. Als het beeld daarentegen beelden bevat met vele verschillende kleuren, zoals foto's, is jpg verreweg te prefereren.

Javascript
Javascript commando's kunnen speciale effecten of extra mogeljkheden opleveren. Bedenk, dat het programmeren van Javascript complex is en dat fouten in het script tot de meest vreemde fouten kunnen leiden.
Niet voor beginners, dus.

Het is aan te bevelen om - als je meer wilt leren over HTML etc. - eens binnen te lopen bij een boekhandel en een boek (al vanaf enkele tientjes te koop) aan te schaffen.


Het publiceren van uw pagina's
De ruimte daarvoor is reeds aanwezig. Uw pagina's zijn te vinden als: http://www.brunssum.net/~inlognaam waarin inlognaam natuurlijk uw eigen inlognaam is.
(Dat is uw naam voor @brunssum.net in uw e-mail adres).

De pagina's moet u met FTP verzenden naar ftp.brunssum.net.
Op het onderstaande plaatje ziet u een scherm van het programma WS_FTP.

Links ziet u de bestanden op uw eigen computer, rechts de bestanden op de computer van Brunssum.net.
Ook met FTP wordt uw inlognaam en uw wachtwoord gebruikt bij het maken van de verbinding.
Zodra u de pagina's heeft geplaatst in de directory /home/inlognaam/www dan moeten de pagina's met uw browser te zien zijn.

Nadat u iets gewijzigd heeft, gebruik dan de 'reload' functie van uw browser om de wijzigingen daadwerkelijk te zien.

Een veel voorkomend probleem is, dat sommige verwijzingen niet werken. Dit is vaak te wijten aan "spellingsfouten". De verwijzing naar een bestand eindigt op .htm terwijl dit .html moet zijn (of andersom).
Unix, het besturingssysteem van de Brunssum.net computers, maakt onderscheid tussen kleine en GROTE letters: Plaatje.jpg, plaatje.jpg, PLAATJE.JPG en plaatje.JPG zijn dus 4 verschillende bestanden! Bestandsnamen kunnen maximaal 255 karakters lang zijn. Wij raden aan zoveel mogelijk gebruik te maken van bestandsnamen in kleine letters.

Wilt u meer informatie, dan raden wij aan te zoeken op internet of een goede boekhandel te raadplegen.


Homepage Brunssum.net